Mobil Uygulama

İşin kullanıcı kısmının ötesine geçmek, mobil uygulama yapmanın yarattığı fırsatlardan faydalanmak mı istiyorsunuz? O halde yazımız tam size göre! Başarılı bir mobil uygulama nasıl yapılır ve nasıl büyütülür?

Mobil uygulamalar web’in tahtını sallıyor ve hatta fazlasını da sunuyorlar. Bir blogger, video içerik üreticisi, işletme ya da sivil toplum kuruluşu ve daha niceleri… Hangisi olursanız olun, bir uygulama sahibi olmak size büyük fayda sağlayabilir.

Akıllı cihazlar artık her yerdeler. Yediden yetmişe hemen herkes cihazlarının ekranlarındaki dünyalarda saatler boyu kayboluyorlar. Bu zamanın büyük kısmıysa mobil web sitelerinden ziyade mobil uygulamalarda geçiyor.

Uygulamalar sahiplerine tanıtım, kitleleriyle etkileşim ve gelir sağlıyor. Kullanıcılar içinse, bilgi, bağlantı ve rahatlık kaynağı olduklarını söyleyebiliriz. Fakat mobil uygulama dünyasında oldukça sert bir rekabet ortamı olduğunu unutmamak gerek.

Hem Google Play Store, hem de Apple App Store üzerinde milyonlarca uygulama var.

 

Her kategoride birbiriyle rekabet halinde bir çok alternatif uygulama bulmanız mümkün. Uygulama mağazalarında vahşi bir rekabet var, dolayısıyla savaşmaya hazırlıklı olmalısınız! Hem geliştirme esnasında, hem de mağazalarda yayınlandıktan sonra atmanız gereken adımlar var.

Gelin birlikte geliştirmeden, lansman sonrasına kadar mobil uygulama nasıl yapılır bir bakalım, ne dersiniz?

Tatmin Edici bir Kullanıcı Deneyimi (UX)

İyi bir UX, uygulamanızın tasarım ve geliştirme sürecinde başarmanız gereken adımlardan bir tanesi. Kullanıcı deneyimi pek çok faktörün bileşiminden oluşuyor. Kabaca, kullanıcıların uygulamanızı kullanırken ne hissettikleri olarak tanımlayabiliriz.

Kullanıcıların, uygulamanızı indirmesini başarıyla sağlamış olsanız bile, tatminkâr olmayan bir kullanıcı deneyimi uygulamanın hızla cihazdan kaldırılmasıyla sonuçlanabilir.

Örneğin, uygulamanız amacı için fazla karmaşıksa kullanıcılar ya cihazlarından silecek, ya da kullanmadan uygulama listesinde örümcek ağı bağlamaya bırakacaklar. Kullanıcılarınız uygulamada yapmak istedikleri işlemleri “bunu nasıl yaparım acaba” diye düşünmeden pratik şekilde gerçekleştirebilmeli. Uygulamanın istedikleri bölümüne ulaşmak bebek işi olmalı. Eğer uygulamanızda reklam varsa, bunlar rahatız edici sıklık ve büyüklükte olmamalı.

Arayüz ve kullanıcı deneyimi tasarımı “mobil uygulama nasıl yapılır” sorusunu cevaplarken dikkat etmeniz gereken en önemli öğeler arasında.

Göze Hitap Etmeli

İyi bir kullanıcı deneyiminin en önde gelen parçalarından biri de kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı. Uygulamanızın görünümü çekici ama sade olmalı. Bu günlerde minimalist UI tasarımları hem iOS hem Android platformlarında revaçta.

Sade ve basit bir tasarım kendine has bir güzelliğe sahip olmanın yanı sıra, çoğu zaman kullanıcı dostu da olabilmekte. Görsel eleman kullanımında elinizin ayarını kaçırmamakta fayda var. Bazen az daha fazladır.

Mesela, gereğinden fazla ve büyük imajlar kullanırsanız uygulamanızın yükleme süreleri uzayabilir ve cihazda kapladığı yer de artabilir. Ayrıca, tasarım elemanlarınız arasındaki renk seçimlerinin uyumlu olduğundan da emin olmalısınız. Eğer arka plan renginiz ve yazı tipi renginiz birbirine yakınsa, ortada bir yanlışlık var demektir.

Uygulamanızı kullanın ve kendinize objektif olmaya çalışarak sorun “mağazadan rastgele indirmiş olsam, bu uygulamayı kullanır mıydım?”

İyi bir Performans ve Stabilite Sağlayın

Geliştirme sürecinde sağlamanız gereken bir diğer önemli kilometre taşı. Bir yazılım ürününün ilk sağlaması gereken özellik budur diyebiliriz: hız ve güvenilirlik.

Pırıl pırıl, yepyeni bir araba aldığınızı düşünelim. Broşüründeki hızın yarısını zorla yapabildiğini ve her 15-20 kilometrede bir bozulduğunu görseniz pek mutlu olmazdınız değil mi? Tabii ekonomik durumunuza göre belki bu arabaya katlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Ancak uygulamalarda böyle bir durum yok. Mağazalarda o kadar fazla (ve çoğunlukla ücretsiz) alternatif var ki, bekleneni veremeyen bir uygulama hızla yerini bir yenisine bırakacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>